Jdi na obsah Jdi na menu
 


Levhart obláčkový

7. 6. 2009

Levhart obláčkový

(harimauda, pardál obláčkový) Neofelis nebulosa je samotářsky žijící lesní kočkovitá šelma. Je nejmenší z velkých koček. Je nazýván podle tmavých „obláčků“ na jeho těle. Svým uměním šplhat může konkurovat malým kočkám.

Délka: 0,6 - 1,1 m

Váha:  16 - 23 kg

Potrava:

Levhart obláčkový loví opice, gibony, ptáky, dikobrazy, malá prasata a jeleny. Má nápadně dlouhé špičáky, které mírně připomínají zuby dávno vyhynulého šavlozubého tygra.

Rozmnožování:

Samice je březí 86 - 95 dní a rodí 1 - 5, nejčastěji dvě mláďata, o která pečuje sama. Po 12 dnech vidí a v 10. týdnu života jedí maso, i když je matka kojí až do půl roku. V této době jejich srst - po narození celá šedá - dostává stejné vzorování jako u rodičů.

Výskyt:

Obývá horské i nížinné lesy jižní a jihovýchodní Asie.

Levhart obláčkový je ve většině zemí chráněn, ale často se stává obětí lovců kvůli své kožešině a velkým špičákům, kterým lidé přičítají kouzelnou moc. Největší pohromou je však ničení lesů, bez nichž nemohou žít.

 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA