Jdi na obsah Jdi na menu
 


Levhart

10. 5. 2007

Levhart (Panthera pardus)

Levhart je někdy nesprávně nazýván leopardem, pantere nebo pardálem. Tuto šelmu, která jako většina velkých koček loví převážně za soumraku a v noci, můžeme spatřit na typickém stanovišti - na stromě. Strom je pro něho útočištěm, rozhlednou i spíží. Do větví stromů vytáhne i kořist, která výrazně přesahuje jeho hmotnost. Velmi často se u levharta setkáváme s odchylkami zbarvení. Jedná se o sklon k vytváření atypické kresby a dále o tzv. melanismus, zmnožení tmavých pigmentů. Často jsou tyto exempláře známé jako "černí pardálové" - nejsou to poddruhy, ale pouze barevná odchylka! V Indii nazývají černé levharty bagira. Hlasový projev tohoto "tichého zvířete" můžeme zaslechnout poměrně málo.

Velikost celková délka těla: 130 - 240 cm ocas tvoří 2/5 celkové délky

 Hmotnost: 10 - 80 kg, velký rozdíl mezi jednotlivými poddruhy

Výskit:

Levharti jsou rozšířeni v mnohem rozsáhlejším teriroriu než jiné druhy kočkovitých šelem, jsou však plaší, a tedy málokdy ke spatření. Lze se s nimi setkat v nejrůznějším prostředí, kde najdou vhodný úkryt. Levhart skvrnitý žije v Africe a Asii, jeho původní oblast výskytu, byla podstatně větší, ale díky lidem se stejně jako u většiny ostatních zvířat neustále zmenšuje. Jako jedna z mála velkých kočkovitých šelem se zdržuje často v korunách stromů, kam si vynáší kořist a ukrývá si ji zde před dalšími predátory, např. lvy a hyenami.

Potrava:

Živí se velmi rozmanitou potravou od brouků po velké antilopy. Menší zvířata, např. zajíci a hlodavci, jsou oblíbenou pochoutkou mladších levhartů, zatímco starší, méně pohybliví jedinci se zaměřují na větší kořist. Levharti obratně šplhají a často se na kořist vrhají z výšky a prokousnou ji hrdlo. Podle pozorování se zdá, že určití levharti dávají přednost určitému druhu kořisti. Mohou to být například ryby nebo psi a měkdy napadnou i člověka. Když se z levharta stane lidojed, je poté velmi nebezpečný.

 Rozmnožování:

Levhart se jako ostatní kočky dožívá 16 - 18 let (v zoo více). Doba rozmnožování není závislá na ročním období, častěji v lednu a únoru. Levharti se setkávají pouze v době páření a jen zřídka zůstávají spolu i nějakou dobu po něm.

Mláďata:

Samice po 90-105 denní březosti vrhne většinou 2-4 mláďata, ojediněle i pět či dokonce šest, která ukrývá v křovinách nebo ve skalních rozsedlinách. Ve věku 3-6 měsíců je odstaví, ale zůstávají spolu 12-24 měsíců, kdy je matka učí lovu a jiným dovednostem. Sourozenci pak někdy žijí určitou dobu spolu. Levhartí samci někdy zabíjejí malé levharty, protože se tak samice dostane dřív do říje a je pak schopná páření. Mladí levharti mají vysokou úmrtnost. zabíjí je i jiní predátoři.

Levhart má podle území 22 poddruhů:

Levhart súdánský (panthera pardus pardus) - prakticky vyhuben

Levhart berberský (panthera pardus panthera) - vyhuben

Levhart senegalský (panthera pardus leopardus)

Levhart somálský (panthera pardus nanopardus)

 Levhart etiopský (panthera pardus adusta)

Levhart konžský (panthera pardus iturensis)

Levhart východoafrický (panthera pardus suahelica)

Levhart zanzibarský (panthera pardus adersi) Levhart jihoafrický (panthera pardus shortridgei)

Levhart kapský (panthera pardus melanotica) - vyhuben

Levhart sinajský (panthera pardus jarvisi) - vyhuben

Levhart arabský (panthera pardus nimr)

Levhart středoasijský (panthera pardus tulliana) - vyhuben

Levhart perský (panthera pardus saxicolor)

Levhart indický (panthera pardus fusca)

Levhart cejlonský (panthera pardus kotiya)

Levhart tiberský (panthera pardus pernigra)

Levhart kašmírský (panthera pardus millardi)

Levhart indočínský (panthera pardus delacouri)

Levhart jávský (panthera pardus melas)

Levhart čínský (panthera pardus japonensis)

Levhart mandžuský (panthera pardus orientalis)

Ochrana:

Levhart je hojně rozšířen, ale některé druhy pomalu vymírají. Levhart mandžuskýe největším poddruhem levharta a k jeho typickým znakům patří dlouhý huňatý ocas, světlý podklad srsti a šedé oči. V přírodě žije jen asi 40 jedinců, je zařazen na listině ohrožených a vymírajících druhů zvířat IUCN. V zoologických zahradách existuje jen 17 čistokrevných levhartů mandžuských, z toho 5 v pražské zoo.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Pardus

(Honza, 3. 4. 2011 19:49)

Levhart určitě není 2. nejsilnější kočkovitou šelmou. Tygr, lev i jaguár jsou rozhodně silnější.

Re: Pardus

(michal, 8. 2. 2012 15:59)

souhlas,máš pravdu a i to pořadí v jakém jsi to napsal bych viděl ty
nejsilnější druhy koček.Ale jaguár má zase nejsilnější stisk čelistí což
ho činí nesmírně nebezpečným zabijákem,přestože nedosahuje velikosti
tygra nebo lva.

levharti

(Admin, 9. 1. 2011 10:19)

Levhart je možná zákeřnější, ale pokud by se napřímo utkal se lvem, tak ho lev i díky o dost větší hmotnosti porazí

Levharti

(Hanka, 4. 1. 2011 21:45)

Víte že levhart je 2. nejsilnější kočkovitá šelma?

.................................

(...................................., 16. 6. 2008 14:43)

.....................pěěěěěěěěěěěknouckyyyyyyyyy.................................

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA