Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lev

10. 5. 2007

Lev pustinný (Panthera leo) je nejznámějším zástupcem velkých koček. Znali ho již Egypťané, Řekové a Římané. Opředli ho mnoha skazkami a bajkami, z nichž mnohé se udržely až dodnes. Nejčastěji je přezdíván králem zvířat

Velikost:                      samice: 2,4-2,7 m 
                                     samec: 2,4-3,3 m                                                                                                      ocas:                            80-100 cm
Hmotnost:                   samice: 120 až 180 kg
                                      samec: 150 až 250 kg
Výška v kohoutku:      samec 120-130 cm,

Výskyt:
Lvi byli ještě před několika staletími hojně rozšířeni v Africe a v Asii, dokonce i v jižní Evropě, avšak po celá staletí byli pronásledováni lidmi a dnes je již jejich populace podstatně menší. V Asii dnes lev žije již pouze v indické rezervaci Gírský les. V Africe jižně od Sahary. Žije ve stepích a savanách hustě porostlých křovinami. Jeho písková barva srsti dokonale splývá se sluncem zažloutlou trávou.
 
Potrava:
Jediná kočka žijící a lovící ve skupině s výrazně se projevujícím dimorfismem. Skupinový způsob lovu jim umožňuje lovit velké savce. Převahu ve smečce mají mohutnější lvi, hlavním lovcem je lvice. Velikost teritória je rozdílná dle hojnosti krajiny - 20 až 400 km2. Je to lovec i mrchožrout. Často sebere kořist svým kočičím kolegům gepardovi a levhartovi. Pokud je nažrán prospí denně až 20 hodin. Denní spotřeba masa je 5 až 7 kg. Naráz dokáže spořádat až 30kg. Loví hlavně zebry, antilopy, buvolce, prasata bradavičnatá, žirafy, mláďata hrochů a slonů, ale sní i ptáky, myši, hady, ještěrky, dokonce i kobylky a mnohdy nepohrdne ani zdechlinou.

Rozmnožování:
Lev se dožívá průměrně 15 v přírodě (v zoo vyjímečně až 30let). Pohlavně dospívá ve 3 až 4 letech. Doba rozmnožování není závislá na ročním období. Během 4 dnů dojde ke spojení lva se samicí šestkrát až osumkrát za den, ale až 4. den bývá rozhodující.

Mláďata:
Doba březosti obvykle 100 - 115 dní. Rodí nečastěji dvě nebo tři mláďata, ve vrhu může být i šest mláďat. Porodní hmotnost - 2kg. V prvních dvou týdnech jsou slepá a samice se o ně starají a první měsíc se od nich nevzdaluje. Lev v té době zásobuje lvici masem, aby se nemusela vzdalovat. Lvíčata mají totiž mnoho nepřátel. Nejnebezpečnější je hyena. Lvíčata jsou skvrnitá. S postupem věku skvrny mizí a později začíná mladým samcům vyrůstat hříva, která samce chráít před zraněním v soubojích. Lvíčata pohlavně dospívají po dvou letech.

 Je známo sedm poddruhů lva pustinného:
Lev indický Lev perský - vyhuben
Lev masajský Lev senegalský - velmi ohrožen
Lev konžský - velmi ohrožen
Lev berberský - vyhuben, pouze v ZOO
Lev kapský - vyhuben

Lev je jedinou kočkovitou šelmou s výraznou pohlavní dvojtvárností (samec má hřívu). Lev má dvakrát lepší sluch než člověk.
 
Ochrana:
 Lev je zapsán načerveném seznamu IUCN v kategorii: zranitelný - VULNERABLE (VU), stupeň(A2abcd).

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

...

(Lucka12, 9. 12. 2011 16:47)

vazne nevim

nouviemie

(Lucka12, 9. 12. 2011 16:46)

levi no vim

lev

(nadine88@centrums.k, 19. 1. 2009 13:01)

Čo je nutné k vytvoreniu farmy pre levy? Kto môže chovať levov? Aké sú pravidlá

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA