Jdi na obsah Jdi na menu
 


irbis

10. 5. 2007

Irbis (Panthera Uncia)

Dříve Uncia uncia, také nazýván levhart sněžný, ale poslední průzkumy ukázaly, že jeho nejbližším příbuzným je tygr. Je známý svými akrobatickými skoky, kterým se nemůže rovnat žádná jiná velká kočka. Dokáže překonat kolmé skalní stěny jen po několika výčnělcích. Je to jedna z nejohrožených koček! Na řadě míst zcela vyhuben.

Popis:

Délka těla dosahuje s ocasem 180 – 220 cm, z čehož na ocas připadá 80 - 100 cm. Dospělý irbis může vážit 30 – 70 kilogramů, samci jsou mohutnější než samice. Od ostatních velkých koček se liší mnoha znaky. Nápadné jsou dlouhé zadní končetiny, uzpůsobené ke skákání a velmi dlouhý ocas. Typická je široce stavěná lebka s klenutým čelem. Prostorná nosní dutina je přizpůsobena k vysokohorským podmínkám a pomáhá mu ohřívat vdechovaný studený vzduch. Zbarvení srsti je světlé, žlutošedé až světle okrově šedomodré. Kresba je černá tvořená okrouhlými plnými skvrnami a prázdnými rozetami. Srst je velmi dlouhá, v zimě dosahuje délky až 6 cm, v létě do 4 cm, osrstěné jsou i tlapy.

Výskyt:

Žije v poměrně chudých horských podmínkách, jeho teritoria mají rozlohu až několik set km2, někdy se uvádí i více než 1000 km2. Svá teritoria označuje především močí. Obývá hory ve výškách 2000-4000 m n.m., v zimě sestupuje i mnohem níže, kdežto v létě není neobvyklé jej zastihnou až v 6000 m n.m. Areál jeho rozšíření je velmi malý - vysokohorská pohoří Obývá vysoké hory Střední Asie, najdeme jej v Himálajích, Pamíru, Altaji a Ťan-Šanu. Žije tedy od břehů Bajkalu až po Mongolsko, Nepál a Tibet. Celková plocha přirozeného prostředí: 1 835 000 km2. Stejně jako většina koček loví za soumraku a v noci. Úkrytem jsou mu jeskyně a skalní rozsedliny.

K páření dochází v jarních měsících, samice je březí 90 – 103 dnů. Nejčastěji rodí v dubnu až červnu 2 – 3 mláďata, jen výjimečně jich může být až 5.

Kořist:

kozorožce, divoké ovce argali, kozu šrouborohou, tahra, v nižších oblastech - divoká prasata, jeleny, při nedostatku potravy i hraboše, na člověka neútočí jen ve stavu nouze, ale snaží se mu vyhnout.

Zajímavosti:

Má velkou sílu a podle některých údajů je schopný vytáhnout na strom kořist i 3x těžší, než je jeho hmotnost.

Ochrana:

 zařazen do přílohy I CITES (zákaz obchodu), kriticky ohrožen vyhubením odhadovaný počet na celém světě je okolo 4500 - 7000 zvířat.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

irbis

(gerda123, 22. 3. 2016 18:58)

Jeto moc moc moc moc moc moc moc hezké zvířátko.Je moc rozkošný irbis.

157834

(O.Č., 13. 9. 2012 20:17)

milacci

(Lucka12, 9. 12. 2011 16:20)

jsou moc moc moc krásní

dkzc

(tina, 16. 8. 2011 10:42)

to je krásná kočička

gsdg

(jfiojgdoi, 26. 7. 2009 12:21)

ten je tak krasnej

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA